Alan – Saracie in conditii de lux | Album 2016

Salutare. Cu intarziere, insa hai sa vorbim de albumul lui Alan, jumatate din Alan & Kepa. Albumul a aparut pe 21 noiembrie 2016 insa am lalait-o eu cu recenzia sa zic asa. A durat un pic pana l-am ascultat de mai multe ori, am vrut sa apuc sa-l diger un pic. Pe langa asta, am vrut sa nu scriu la cald, la prima ascultare. Mi-am dorit sa scriu la modul matur, la modul obiectiv.
Alan - Saracie in conditii de lux

O sa incerc sa trec un pic prin piese, insa nu la modul detaliat. Ce scriu eu nu trebuie sa inlocuiasca ascultarea albumului, ca de asta scriu si eu, ca sa te fac sa-l asculti, nu sa te scutesc de acest “efort”.

Despre Alan – Saracie in conditii de lux

Dupa un Intro in care un actor discuta despre saracie si chestii de genul acesta, urmeaza piesa Painea lui Dumnezeu, piesa in care artistul se prezinta. Piesa beneficiaza de beatul lui Amala – old-school type si de scratchurile lui FDD. Alan baga magistral pe piesa asta, dume, flow, caterinca, tot ce vrei. O piesa foarte buna, clar sa fie.


Non Stop este o piesa unde Alan continua marturisirile. Ne vorbeste despre viata, despre evolutie, despre el, despre ce a invatat pana acum. Buna si aceasta bucata, ceva mai introspectiva si mai sentimentala ca cea de mai sus.Urmeaza bucata Insist colaborare cu Kepa si Alex Florea, “persevereaza si va fi bine” este mesajul piesei. Alan baga bine, Kepa bine ca de obicei si refrenul cantat de Alex Florea pica bine si el. Buna piesa dar mai pentru fete asa.

Urmeaza piesa care a dat numele albumului, Saracie in conditii de lux, o bucata pe care sunt prezenti si Stres si Karie pe refren. Inca o bucata buna, imi place la fel ca Painea lui Dumnezeu. Este o bucata despre mediul de unde provine Alan, despre mediul in care a crescut, despre dualitate. Cred ca fiecare din noi se regaseste in bucata asta. Mi se pare tipla, e foarte bine facuta. Pana si Karie imi place pe piesa asta si el nu prea m-a impresionat de obicei. 🙂

Pe urmatoarea bucata, vedem care este Greseala perfecta. Este o piesa de viata, oarecum de cartier. Este o drama insa are farmecul ei si aceasta. Piesa buna, merita ascultata si promovata.

Asculta este urmatorul sfat primit. Este o colaborare cu Zhao (fratele pe bune al lui Alan). Este o piesa de dragoste, o piesa mai pentru fete asa. Este o piesa buna insa nu prea ma rupe pe mine.

Derbedeu de Bucuresti este inca o piesa de prezentare, inca o piesa in care artistul isi face auto-portretul. O piesa foarte buna, beat smecher, flow smecher, dume, tot ce vrei.

Daca nu stii cum arata un Pariu Perfect te invata Alan. Mi se pare la fel ca mai sus ca mesajul piesei este indemnul la perseverenta. Sa perseverezi si sa mergi pe drumul tau fara sa te lasi influentat de altcineva. Buna si bucata asta, imi place rau.

Iar pe urmatoarea piesa Alan ne arata ce e aia Bucurie Mascata. Asta e o piesa mai egorap, mai pentru cunoscatori, insa smechera rau. Auzim cam cum merge industria muzicala, cam ce se intampla in jur, cam de ce a scos Alan albumul asta. Baga o ureche ca e blana rau.

Pe limba lor este un track tot despre rap, despre ascultatori, despre mc-ii wannabe, despre cum este perceputa muzica asta. Bagati la cap copii, aveti multe de invatat din piesa asta daca faceti un efort sa o intelegeti si eu zic sa faceti. E smechera tare.

Urmeaza W.G.M.B nu stiu de la ce vine, este un feat cu Macanache. Beat oldschool, minimalist insa exact ce trebuie. Si aceasta piesa mi se pare o piesa despre industrie, despre rap despre ce se intampla pe la noi. Despre lipsa de rabdare a unora etc. Mi se pare ca este insa si o piesa pentru toate elementele, fiindca se fac referiri la toate elementele. Macanache explica si el cum e, ne impartaseste din experienta lui de acum.

Albumul aproape se incheie cu Oameni de nimic si nu ma refer la alti mc-ii. Este o piesa mai veche a lui Alan, piesa pe care a scris-o dupa tragedia de la Colectiv. N-am ce sa zic de piesa asta, trebuie s-o ascultati. Clar?

Evident, albumul se incheie cu un Outro si mi-a atras atentia ca este acelasi instrumental ca la Intro, ce ii apartine lui Alan (este un riff simplu de chitara insa pica bine). La fel de bine pica si interpretarea acelui actor (imi scapa numele) care a semnat textul de pe intro si outro.

Cam atat despre album, insa abia i-am zgariat suprafata. Mi-ar trebui pagini intregi sa-l descriu si sa scriu despre fiecare piesa in parte. Este un album care trebuie digerat, trebuie ascultat cu atentie. Nu este suficient sa-i dai play si sa te joci, vb pe facebook etc. Incearca chiar sa-l asculti, cu adevarat. Vei descoperi un mc foarte bun, un mc liric cu dume tari jocuri de cuvinte, diverse sloganuri si citate parafrazate etc. Vei avea si drama si caterinca si dragoste si distractie si social si tot ce vrea muschiul tau. Este un album complex, un album bun cap-coada de la prima la ultima piesa, boom-bapish asa. E ce trebuie asa ca baga o ureche.

Ca de obicei, il poti asculta mocca pe youtube (si ai putea sa ai bunul simt sa dezactivezi ad-blocker cand faci asta si chiar sa dai si tu un click pe reclamele alea) dar il si poti cumpara.

Il poti asculta integral aici  sau il poti cumpara de pe pacpacstudio/shop.

Daca ai ascultat albumul, astept sa-mi spui mai jos cum ti s-a parut. Deci?

Sursa imagine: pacpacstudio.


Nu uitati sa va abonati la blog (dreapta sus) si sa dati un like si un share paginii mele, Dupa Bloguri.

Alan – Saracie in conditii de lux | Album 2016
Rate this post

2 comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *