Semintia Daca, un material de exceptie, nascut din muzica rock si traditii romanesti.

Articolul de astazi prezinta albumul celor de la An Theos, ce poarta numele de “Semintia Daca” si a fost lansat pe 01.10.2016. Din punct de vedere al genului, este un album care poate fi incadrat in genul epic folk metal, un gen care mie imi place mult desi nu ascult mereu genul acesta de muzica.
Daca nu stiti prea multe despre aceasta trupa, va inviti sa aruncati un ochi pe site-ul lor, An Theos, puteti afla de acolo cand a inceput activitatea trupei, cand si unde au lansat primele materiale, cine sunt membrii trupei etc.

An Theos – Semintia Daca

an theos semintia daca
O sa trecem un pic prin piese dar nu prea sunt multe de zis, trebuie ascultat. Vreau sa mentionez din start ca-mi plac maxim toate piesele ca sound, sunt nebunii, combinatii geniale de instrumente traditionale cu riff-uri grele de metal. Imi plac enorm de mult liniile de tobe, cred ca a slabit cateva kilograme bune dupa albumul asta tobarul. Mi-a mai placut mult variatia pieselor, fiecare piesa mi se pare ca este un album, fiindca sunt variate, au structuri inedite, diferite.
Au facut o treaba excelenta cu acest album din acest punct de vedere muzical si nu numai. Eu nu sunt specialist in metal dar muzical vorbind acest album este exact ceea ce ma intereseaza pe mine sa aud.
Mi-au placut si bucatile inspirate din folclorul romanesc, sunt diverse ritmuri si bucati de piese samplate si integrate in piese. Imi place maxim cand vad lucruri de genul asta, mi se pare o forma de respect pentru trecut si imi place ca sunt readuse la viata.
Tot albumul este inspirat din legendele, povestile si pe undeva istoria noastra, cu puternice referiri la radacinile dacice. Iti poti da seama de asta doar citind numele pieselor. De asemenea, iti dai seama si privind coperta albumului, o treaba geniala, magistral. Jos palaria maestre!
Albumul incepe in forta cu piesa  Chemarea Strabunilor, o piesa ce “instiga” la lupta sa zicem. Fiindca instiga suna urat sa zicem mai degraba ca este o piesa inspirationala ce evoca trecutul, respectul pentru stramosi si radacinile noastre, romanesti.
Urmeaza Bratul de fier, pe undeva ca si piesa de mai sus este o piesa de lupta, o piesa barbateasca, de vitejie. Ni se vorbeste aici despre vitejia stramosilor, respectul fata de Zalmoxes, zeul suprem, din astea.
In umbra de lup  continua albumul si tema lui, nu se lasa deloc mai prejos ca primele doua piese. Si aceasta ne ia si ne duce spre origini si face cumva legatura om-natura, te duce spre curat, natural. Este vorba cumva despre barbatie, vitejie si putere extrase direct din natura. Este de asemenea si o oda pentru Dracones, celebrul stindard dacic, cap de lup si corp de dragon.
Am ajuns si la piesa Semintia Daca, piesa ce da numele albumului. Mai are rost sa vorbim despre piesa? Cred ca e clar din nume despre ce este vorba, este o oda, un imn dedicat stramosilor nostri insa un imn de bucurie, ce vorbeste despre obiceiuri.
Potpuriu, a cincea piesa de pe album este o nebunie de piesa. Este un interludiu fara versuri sa zic asa insa nici n-are nevoie. Exista o avalansa de sunete pe piesa asta, un ghiveci foarte frumos si foarte energic, muzica are viata.
Prin viu grai stramosesc este o piesa care incepe cu instrumente traditionale, mai chill asa. Imediat insa apar niste riff-uri care ii dau un alt vibe. Este inca o piesa care evoca trecutul, este o piesa indreptata spre patriotism. Povestea ne duce in trecut si ne aminteste mentalitatea, patriotismul, credinta dacilor.
Urmeaza Noaptea Sanzienelor piesa care a beneficiat si de un clip. Nici despre piesa asta n-are rost sa discutam prea mult, stim cu totii legenda Sanzienelor, nu?
Ultima piesa de pe album se numeste Nedeea Lupilor si este o continuare a piesei de mai sus dintr-un anumit punct de vedere. Cred ca piesa s-ar putea numi si Hora Dacilor, fiindca cam despre asta este vorba, o mega-petrecere daca tinuta in miez de noapte. Este un cantec de bagabonteala si vitejie eu asa l-as descrie sau echivalentul unui cantec haiducesc.
Cam aici se incheie albumul si recenzia mea impreuna cu el. Mi-a placut tot la acest album cu o singura exceptie: cred ca mixul si masterul au lasat de dorit. Nu stiu daca nu sunt eu obisnuit cu metalul sau am vreo problema auditiva, insa m-am straduit din greu sa aud versurile si abia, abia am reusit. Am si schimbat vreo doua perechi de casti (am crezut ca e de la ele mai intai) insa n-au fost diferente majore. Mi-ar fi placut sa fie vocile mai tari si mai clare, cred ca ar fi dus albumul la un alt nivel.
Pana una alta, per total, mi s-a parut un album foarte bun, mi-a placut mult, de la artwork la sound. Il puteti asculta integral pe bandcamp si tot de acolo il puteti si cumpara.
Daca l-ai ascultat, atunci te invit sa-mi spui cum ti s-a parut intr-un comentariu, mai jos.
Psttt!!! Nu te uita sa te abonezi la blog (dreapta sus).
Sursa imagine: facebook oficial trupa
Semintia Daca, un material de exceptie, nascut din muzica rock si traditii romanesti.
Rate this post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *