Anul Dragonului | Documentar romanesc 2013

Anul Dragonului este un documentar romanesc despre chinezii de la noi din Romania, China Town si nu numai. Actiunea se desfasoara in paralel, urmareste soarta a trei oameni, un om de afaceri chinez, un imigrant ilegal ce vrea sa lucreze in cosntructii si un jurnalist, ce incearca sa prezinte viata chinezilor din Romania. Documentarul vorbeste despre ei dar si despre noi, despre cum vad ei Romania, despre ce asteptari au ei de la noi, despre intamplari din viata lor si a noastra.

Omul de afaceri povesteste de exemplu de faptul ca in ‘92 a adus aparatura de karaoke pentru ca lor, chinezilor le place sa cante. Si-a luat teapa pentru ca mentalitatea noastra e diferita si noi nu cantam, noi ascultam, concluzie la care a ajus singur. 🙂

Documentarul ne prezinta si incidentele din 2009 de la desfiintarea Niro, cumva dedesubturile acelei afaceri, cum si de ce s-a inchis/demolat, nemultumirile comunitatii chinezesti etc. Tot in documentar vedem si cum a aparut China Town si de ce, ce vor imigrantii chinezi. Pe langa problemele lor cu banii, cu mancarea, cu camatarii vedem si lupta cu autoritatile, cu sistemul dar si lupta cu incendiile devastatoare, care nu o data le distrug propietatile. De asemenea, ne prezinta insa in acelasi timp si pretentiile lor sau asteptarile pe care la au de la statul roman.

Sursa imagine: captura de ecran trailer youtube

Anul Dragonului | Documentar romanesc 2013
Rate this post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *