Casa mea cicalitoare (p)

-Dumitru, eu nu mai pot, nu mai pot continua asa! m-a luat ea de cum am intrat pe usa.

-Dar ce s-a intamplat, ce nu e ok? intreb eu mirat, din mai multe motive.

-Nimic nu e ok! Nu mai e ca la inceput, de fapt n-a fost niciodata ca la inceput! N-ai grija de mine, nu faci curat si nu ma scoti niciodata nicaieri! se agita ea.

-Pai ce sunt eu ma, melc, sa te iau in spate si sa mergem prin oras? nu te supara draga mea dar te-ai cam ingrasat in ultima vreme, zic eu zambind, esti cam grea.

-Da, normal ca m-am ingrasat, cine a pus si a adus toata mobila asta, huh? Mi-ai umplut pana si balcoanele, cu tot felul de muraturi si chestii inutile. Ai mai luat si obiceiul maica-tii sa strangi borcane si tot felul de porcarii. Nu mai zic de hainele pe care le arunci random, cum iti vine, nu mai zic de usile trantite tot timpul si nu mai zic si de ordine si curatenie.

-Dar…

-Dar nimic! zise ea ferma si pentru un moment am avut liniste.

Oare visez? ma intreb eu. Mi se pare mie sau tocmai sunt certat de propia-mi casa, in… propia-mi casa?! Cam asa pare si nu prea e in favorea mea. Nici macar nu prea am argumente si asta e cel mai ciudat.

-Dar… incerc din nou.

-Dar nimic! Toate ca toate Dumitru, astea sunt mizilicuri, avem ceva mai important de discutat. Te-ai gandit vreodata ca sunt si eu ca tine, tot fiinta? Sa stii ca in felul meu respir si eu si expir si am si eu nevoie de mai mult. Ar trebui sa ma transformi intr-un camin primitor dar mai avem mult pana acolo, mi-ar placea mai putina mobila si mai utila, aranjata mai bine, spatiul mai bine utilizat samd. Uneori sunt prea goala, alteori prea plina.

-Dar pentru astea am nevoie de bani si na, uneori sunt alte prioritati, incerc eu sa parez lovitura.

-Pentru ca nu esti atent la detalii. Ce e cel mai important Dumitru este ca eu pierd energie, ai realizat vreodata asta? Si cand eu pierd energie, tu pierzi bani, pe langa confort, te-ai gandit vreodata la asta?

-E, hai ca exagerezi, nu cred ca pierzi energie, mie mi se pare ca e totul in regula, zic eu si ma uit in jur.

-Pentru ca nu-ti pasa, Dumitru, pentru ca nu-ti pasa si nu reusesti sa vezi totul in perspectiva. De unde stii tu ca nu pierd energie, ai facut tu masuratori, lucrezi tu in domeniu, esti tu autorizat si ai eliberat vreodata un certificat energetic?

-Aaaaa… nu, ce e ala? intreb eu mirat si dau sa dau discret un search pe google.

-Lasa telefonul, Dumitru. E ceva ce ar fi trebuit sa am oricum, obligatoriu. Rad apartamentele astea noi din cladirile de langa de mine ca ia uite baba, ai vazut? N-are certificat energetic, ce clasa o fi? Clasa zero, raspund tot ele, ca nimic. N-are “certificat de nastere”!  Uite cum transpira energie peste tot!!! E ca si cum iesi in tricou afara iarna, la -15% afara! 

-Ce… ce, n-am inteles nimic? zic eu cu gura cascata, ca la dentist.

-Eu ti-am zis ca nu-ti pasa dar tot nu vrei sa recunosti.

Ca si electrocasnicele si casele pot si trebuie evaluate din punct de vedere energetic. Sunt aceleasi clase, desigur, unde clasa “A” inseamna cea mai buna performanta din punct de vedere energetic, iar clasa “G” se afla la polul opus. Eu nu ma aflu nicaieri, Dumitru si tu nu stii ce inseamna asta, puncteaza ea decisiv.

-Ok, ok si ce e de facut, ce putem face in cazul asta? zic eu jumatate convins, jumatate cedand nervos.

– E simplu. Iei legatura cu cei de la Enermed Impex SRL si stabilesti o intalnire. Ii pot contacta pe site, telefonic sau pe mail, cum ai tu chef. Le trimiti mail cu ce doresti, desigur, ii ajuti cu detalii cu privire la constructie. Iti vor spune ei ce documente ai nevoie si stabiliti apoi o intalnire. Ulterior, vei primi o vizita ce va dura cam 10-15 minute si apoi, dupa ce toate astea sunt done, in 24 de ore ai certificatul energetic sau mai exact, obtin eu certificatul energetic.

-Da’ nu costa mult asa ceva, pare scump…. zic eu.

-Nu. Nu mai mult decat cheltui tu prin oras la vreo doua, trei intalniri? ma linisti ea.

-OK, ok, o sa sun maine, zic eu si dau sa intru in dormitor.

-Crezi ca daca ai plecat de pe hol, scapi de mine? Eu pot vorbi si aici, zise casa si pare ca zambeste. N-am terminat. E nevoie si de un audit energetic.

-Un ce? pai daca ai certificat, ce-ti mai trebuie altceva pe langa? intreb eu.

-Dar tu cand ai busit masina de ce te-ai dus sa o mai si repari dupa aia, doar aveai dovada de la politie, nu? zise ea la randul ei.

Nu confunda actiunile. Certificatul energetic atesta starea energetica in care sunt, in ce clasa ma incadrezi. Auditul energetic, este o alta chestiune. Se face de un auditor energetic autorizat, desigur si pe langa constatare, presupune si solutii. Practic, primesti cele mai fezabile solutii pentru a creste performanta mea energetica. Si daca se intampla asta, atunci voi pierde mai putina caldura si tu vei cheltui mai putini bani cu mine. E clar? zise ea.

-E clar, zic eu. Dar cum se face asta, cum masoara ei energia samd? zic eu si acum chiar mi-a starnit interesul.

-Pai sunt mai multe procedee, sunt chestiuni tehnice, de specialitate. Presupune de exemplu o termografie, adica pe scurt, scanarea mea cu camere in infrarosii care sa permita identificarea zonelor unde se pierde caldura.

-Adica asa, ca in Predator? incerc eu o gluma.

-Da, exact asa. Vezi ca Predatorul a castigat mereu, zise ea si nu acelasi lucru il pot spune despre tine!

Casa 1, Dumitru 0. Acum astept specialistii fiindca nu vreau o casa care sa-mi bata obrazul tot timpul.

Casa ta ce zice?


Sursa imagini: www.certificat-rapid.ro

Articol scris pentru SuperBlog 2017.

Casa mea cicalitoare (p)
Rate this post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *