Filme cu gangsteri.

Salutare. Ziceam ca nu mai scriu pe aici pana nu trec pe domeniu propiu insa m-am razgandit. Daca ai un blog, scrie pe el, constant. Pe principiul asta am mers si eu si astazi vorbim despre filme cu gangsteri. Nu am nimic de zis muzical vorbind sau cel putin nu vreau sa mai postez recenzii momentan. O sa vorbim insa despre filme, asa ramanem in domeniul artistic macar, filme, muzica, tot pe acolo. 
 
Cum ziceam si in articolul asta despre inspiratie pentru un articol poti fi inspirat de orice. Asa mi s-a intamplat si mie. Ieri mi-am cumparat un morman de carti ieftine reduse de la un anticariat online foarte smecher (poza mai jos) si printre ele si o carte despre Chicago, “Chicago sub teroare” se numeste, si a aparut in 1968 de sub condeiul lui Kenneth Allsop. 
 
Cartea (din ce am inteles din cat am citit pana acum din ea), este un fel de carte-documentar ce ne vorbeste despre Chicago si evenimentele care au avut loc in el de-a lungul timpului. Este tratat orasul din punct de vedere al criminalitatii si al istoriei sale intunecate. Sa nu uitam ca a fost orasul de resedinta al celebrului Al Capone (dar si al altor capi cunoscuti ai mafiei) si pentru mult timp a fost pe primul loc in USA, intr-un top al crimelor si activitatilor ilicite. 

M-am uitat un pic pe net de curiozitate, inca se mai afla printre orasele cele mai rau-famate din USA, nu mai e pe primul loc in top dar nici nu e departe, cel putin daca e vorba de rata criminalitatii.
 
In cartea asta am gasit inspiratia pentru articolul de astazi si anume o serie de filme cu si despre gangsteri. N-o sa le prezint in ordinea cronologica a aparitiei lor ci in ce ordine am dat eu peste ele. Acestea fiind spuse, hai sa vedem niste filme cu gangsteri.

Filme cu gangsteri

 
 

West Side Story – 1961

Primul film despre care vorbim astazi este un film pe care abia astept sa-l vad. Este un film aparut in 1961 sub bagheta lui Jerome Robbins si Robert Wise si cu oameni precum Natalie Wood, George Chakiris si Richard Beymer in distributie. 
 
Este cam cel mai smecher muzical aparut vreodata, cred ca e primul gangsta-muzical pe care il voi vedea si probabil si ultimul. Nu-mi plac musicalurile, de obicei insa la acesta o sa ma uit. Cred ca e genul de film pe care trebuie sa-l vezi, atat din cauza subiectului abordat ci si din cauza faptului ca e un film clasic al cinematografiei mondiale din toate timpurile. 
 
Pe scurt, este vorba de o poveste gen Romeo si Julieta, adusa in Chicago-ul anilor 50-60. In paralel, avem si povestea a doua gasti de gangsteri ce se lupta pentru suprematie. Peste toate astea, mai apare si politia, culmea si ea vrea cate ceva. 
 

The Wild One – 1953

Un film cu Marlon Brando in prim-plan, ce nu vorbeste despre mafie, despre gangsteri insa vorbeste despre huligani si despre violenta. Ne prezinta povestea a doua gasti de motociclisti rivale ce distrug un mic orasel, cand un membru al unuia dintre ele este incarcerat. 
 
Din ce am citit, este un film care s-a inspirat din fapte reale, o asemenea fapta chiar s-a intamplat in 
 
 

Baby Face Nelson 1957

Asta este un film clar si clasic cu gangsteri. Ne este prezentata povestea lui George “Baby Face (Fata de copil)” Nelson, sef al lumii ilicite din Chicago in anii ’30, la mare competitie cu Al Capone. Gangsterul este prezentat ca un feroce “afacerist”, genul ce se misca rapid cu mitraliera si este mai ambitios ca Cezar, mai salbatic ca insusi Scarface si mai brutal ca John Dillinger, alt gangster celebru. 
 
Trailer mai jos, pare un film interesant de urmarit cu Mickey Rooney si cu Carolyn James in prim-plan. 
 
 

Machinegun Kelly 1958

Inca un film, de data asta cu Charles Bronson, Susan Cabot si Morey Amsterdam. Ca si precedentul si acest film ne vorbeste despre un cap al mafiei din anul ’30, George “Machinegun (Mitraliera)” Kelly. Dupa nume, putem deduce caracterul pasnic al acestui personaj. I se spunea asa pentru ca… vorbea repede, ce sa zic.
 
Era recunoscut pentru jafurile sale bancare, fiind considerat un geniu al acestui tip de activitati, un geniu foarte sadic si salbatic insa.
 
Si el si-a desfasurat activitatea in anii ’30, ani de glorie ai gangsterilor din Chicago. Cred ca atunci s-au aflat la apogeul puterii lor. 
 


The Bonnie Parker Story 1958

Ehei, doamnelor, fiti mandra! Cred ca e primul si probabil printre singurele filme facute cu o femeie gangster in prim-plan. Da, ati auzit bine, filmul este despre Bonnie Parker, un demon de femeie, ce a folosit armele cot la cot cu barbatii, fara probleme.
 
Este cu siguranta un film interesant, o sa-l vad cu siguranta.
 
 

The Scarface Mob 1959

Este cred ca printre primele filme despre Scarface, al doilea din serie zic eu. Din ce am inteles, este inspirat dintr-un serial tv de pe vremea aceea si anume “Incoruptibilii”. Al Capone a fost mereu un tip cu mare succes la public asa ca toate filmele si materialele cu el si activitatea lui, au prins de minune. 
 
 

The Rise and Fall of Legs Diamond 1960

Inca un film despre inca unul din capii gangsterilor din acea perioada. Este vorba despre Jack “Legs” Diamond cunoscut si sub numele de Gentleman Jack. Ca si ceilalti si el a activat in perioada ’20 – ’30 insa intr-un alt oras, in Philadelphia. 
 
Este cunoscut pentru faptul ca era un tip “alunecos”, au incercat de multe ori sa-l asasineze in perioada 1916-1930, insa a reusit sa scape de fiecare data. 
 


The St. Valentine’s Day Massacre 1960

Filmul asta vreau si o sa-l vad neaparat, fiindca ne povesteste despre una din cele mai celebre si mai sangeroase nopti din istoria gangsterilor de peste tot. 
 
In noaptea mentionata, in 1929, Al Capone aka Scarface le-a facut o surpriza “colegilor” dintr-o banda rivala, Bug Moron. A testat niste mitraliere pe un zid si din pura intamplare, intre mitralierele lui si zidul respectiv s-au aflat membri rivali. N-a putut sa se opreasca la timp si i-a sleit de zid. 
 
A fost o noapte hotaratoare pentru gangsterii din Chicago cel putin fiindca de atunci inainte au luat decizia de a nu se mai razboi intre ei. Au preferat sa-si imparta zonele, era mai profitabil asa pentru toata lumea. 
 
Fiindca am zis si mai sus, gangsterii si chestiile de genul au atras intotdeauna, umbla vorba ca zidul cu pricina a fost cumparat de un industrias si reprodus, cu tot cu urmele de gloante din el. 
 
 
Cred ca sunt suficienti gangsteri pentru o singura zi asa ca ne oprim aici. Pana data viitoare (cand sper ca articolul sa fie pe propiul domeniu) aveti la ce sa va uitati! 🙂
 
Astept sa-mi spuneti daca stiti si alte filme de genul sau daca le-ati vazut pe astea si v-au placut. 

Nu uitati sa va abonati la blog (dreapta sus) si sa dati un like si un share paginii mele, Dupa Bloguri.

Filme cu gangsteri.
Rate this post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *