In ziua de azi nu mai este suficienta doar o limba (p)

10.000 i.HR.

In campia actualui Baragan are loc o adevarata sarbatoare. Un pui de mamut a fost doborat si tarat pana aproape de pesterile unde locuiesc cam 30 de oameni ce traiesc bio. Na, mananca doar vanat si fructe, hrana neprocesata etc.

Sunt preocupati cu jupuirea si portionarea acestuia. In ciuda faptului ca munca e grea, sculele nu sunt asa bune, moralul e sus. Acum au hrana macar pe cateva saptamani. Daca reusesc sa afume carnea… vor avea hrana pe cateva luni bune.

La un moment dat, Nahuna da un chiot. Ochii ei de soacra au ajutat-o sa vada un grup de 15 oameni ce se indreapta spre ei. Acestia cara diverse chestii in spate, arme, unele si niste bolovani de sare.

Barbatii din pestera isi pregatesc sulitele, Ochio, CEO-ul grupului le face semn sa fie gata la semnalul lui.

Ceilalti apar insa cu mainile aproape ridicate. Robutan, celalalt CEO, vine cu mana intinsa catre Ochio. Se privesc in ochi, se cerceteaza reciproc si se destind, nu se vad semne de ostilitate.

Robutan arata spre mamut, spre gura sa si spre stomac. Face un semn si arata apoi in dreapta sa, unde Mancin, directorul sau de marketing a insirat toate obictele pe care le au pentru troc. Varfuri de sulita, cutite de silex, un soi de incaltari din blana, bolovani de sare, scoici etc.

Ochio si Balam, asistent managerul sau, privesc marfa. Pipie armele si dau cu limba pe sare. Se inteleg din priviri, marfa buna si au nevoie de ea.

Incepe negocierea, Mancin si Robutan, arata spre piciorul din spate al mamutului. Ochio si Balam, pun deoparte cam 5 kilograme de sare, vreo 10 cutite de silex, cam 15 varfuri de sulita etc.

Robutan mormaie, nu e de acord. Arata si spre primul picior al mamutului. Ochio scutura din cap se aude un “huh” si mai adauga niste chestii. Robutan vrea si coltii sau macar unul. Ochio nu stie dar se pot face niste cutite smechere din fildes si rezistente.

Dar si celalalt CEO stie si atunci mai cere si el niste chestii. Mai dureaza un pic, dar dupa o serie de huh-uri si ah-uri de zici ca se uitau la filme stiu eu de care, se inteleg. Cele doua corporatii se despart pe loc, in conditii amiabile. Unii au primit sculele si altii au primit carnea.

Este primul targ win-win, realizat  vreodata si a fost foarte simplu.

Nu mai este la fel de simplu in ziua de azi. Da, tendinta este de globalizare si asta de mult. O sa mai dureze pana ajungem acolo dar eu sunt convins ca la un moment dat va fi o piata mare, libera si deschisa unde toata lumea va vinde cam orice.

Cursuri de limbi straine pentru firme

De asta este nevoie de cursuri de limbi straine pentru firme pentru ca lumea se diversifica. Chiar si in Romania, chiar daca nu suntem noi asa avansati, existe corporatii si exista relatii comerciale cu firme din afara. Forta de munca mai ieftina ca in alte parte, face ca importanti jucatori pe piata mondiala sa isi tina serviciile in Romania. Macar serviciile daca nu si altceva.

Pe langa traducerile specializate  de care cu siguranta vei avea nevoie, macar din cand in cand, eu zic ca e nevoie si de niste cursuri de limbi straine. Este valabil cel putin pentru top management, ar fi de-a dreptul penibil sa nu poti purta o conversatie in engleza si credeti-ma ca se intampla.

Aici intervine agentia de traduceri Swiss Solutions, are un portofoliu bogat fiind cea mai mare firma de traduceri din Romania. De asemenea, tot ei sunt in top 20 firme pe aceasta nisa din Europa de Est.

De ce este important ca oamenii nostri sa stie macar o limba straina?

Pentru ca fiecare firma care se respecta, in ziua de astazi arata cam ca un soi de echipa de fotbal cu jucatori de nationalitati diferite. Cam asa e faza si cu firmele, pe langa ca poti avea angajati de diferite nationalitati, mai e si alta faza.

Unde lucrez eu de exemplu, sunt vreo 500 de angajati dintre care macar o parte din cei implicati in top-management sunt straini. Nu mai zic de relatiile dezvoltate cu alte firme de afara si cu investitorii, firma mama de care apartinem din Germania, etc.

Apoi, tot ce se intampla bun, se cam intampla in engleza. Cartile de business cam sunt in engleza, training-urile cam sunt in engleza pentru ca e nevoie de un trainer bun, experimentat si e un domeniu nou in Romania, etc.

De asta e nevoie de o limba straina oficiala, la nivelul fiecarei companii, de asta e nevoie de cursuri de limbi straine.

Angajati pregatiti mai bine, inseamna angajati mai productivi si o firma mai buna, competitiva. Si firmele din Romania vor ajunge mult mai departe cand si patronii  ca pe unii nu ii pot numi CEO vor intelege acest aspect. Cand se va investi in oameni, oamenii vor investi la randul lor in firme.

Sursa imagini: pexels.com si www.swiss-solutions.ro


Articol scris pentru SuperBlog 2017.

In ziua de azi nu mai este suficienta doar o limba (p)
Rate this post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *