Nu-i cea mai valoroasa casa dar va fi a mea (p)

Traim intr-o lume materiala si cred ca asta ne face sa devenim mai pragmatici si mai cinici in acelasi timp. Ti s-a intamplat sa discuti cu cineva, sa-i explici ceva de care el nu stie si sa te intrebe: ok si cat costa? Pretul a devenit si el un factor de referinta, ideea generala fiind, mai scump=mai bun. Ca nu e mereu asa, stim cu totii.

Pe sistemul asta tratam cred cam orice se intampla in jurul nostru si se aplica si la case.

Care este valoarea unei case? Depinde, de suprafata, de dotari, de zona dar si de pretul pietei. Sunt desigur o gramada de criterii in functie de care se stabileste valoarea unei case sau a unui apartament. O poti afla de exemplu de la Aia Proiect, evaluator ANEVAR. Daca vrei sa cumperi sau sa vinzi un imobil, ei pot determina valoarea reala a respectivei propietati.

Daca ma intrebi pe mine as spune citandu-i pe cei de la Asii amanetului, ca un obiect face atat cat este dispus sa dea pe el cineva.

Valorea obiectelor sau a caselor este insa diferita de la persoana la persoana. Desigur, pentru o evaluare intr-un proces, in instanta, pentru cumparare sau spete de genul, valorea unui imobil este stabilit aproape matematic, dupa criterii si reguli bine stabilite.

Pe langa valoarea materiala, intervine insa si valorea sentimentala care nu prea este cuantificabila pecuniar vorbind. Dar casa pe care eu o vad darapanata si pe care n-as da prea multi bani, are o valoare foarte mare pentru mama mea, de exemplu. De ce? Pentru ca este casa copilariei ei, pentru ca ea a crescut acolo, pentru ca ea s-a simtit bine acolo si are amintirile specifice acolo.

Fiecare casa sau obiect are o valoare diferita pentru fiecare dintre noi. Si cred, de asemenea, ca fiecare dintre noi viseaza la casa sa si sa fie intr-un anumit fel. Suntem romani, suntem legati de glie si ne dorim cu siguranta asta. Bunicii si parintii inca ureaza copiilor sa te vad la casa ta! Cred ca asta inseamna mai mult pentru noi, decat pentru alte tari/neamuri.

Ca si tine si eu visez la casa mea si imi place din cand in cand sa-mi las mintea sa zburde si sa ma gandesc la cum ar arata si cum as vrea sa fie, ce sa aiba, cum sa fie mobilata etc. Pentru ca nu sunt insa specialist in domeniu, ma ajut si de net cand visez asa, cu ochii deschisi si caut diverse site-uri, ma uit si vad cum arata propunerile lor.

In una din aceste calatorii virtuale, zapam pe site-ul celor de la AIA Proiect si din una in alta, am ajuns si la proiecte case. A fost de ajuns sa vad propunerile lor ca sa visez imediat la un viitor in care eu si una din aceste case traim in simbioza.

Fiindca provin dintr-o zona de munte, din Subcarpatii Buzaului, m-am oprit la casa de mai jos.

As vrea insa sa fie personalizata pe gusturile mele. Nu m-am hotarat la numarul de camere, cred ca 4 sau 5 ar fi extra-suficiente. Mi-ar placea sa aiba ceea ce la mine la tara se numeste prispa, dar sa fie acoperita. Acolo ma vad eu vara dar si iarna band ceva rece sau ceva cald si citind linistit o carte cu pisica in brate, la propiu.

Apoi, mi-as dori sa aiba o mansarda dar si pod in acelasi timp. Sunt un nostalgic si inca imi aduc aminte de podul bunicii, unde gaseam mere puse in fan, struguri aproape stafiditi dar extrem de buni la gust sau nuci plus o gramada de alte lucruri de eplorat. Undeva pe acoperis, mi-ar placea sa fie un mare, mare geam, unde sa ma uit cum ploua sau cum ninge dar de unde sa pot si monta un telescop. Mi-ar placea sa ma uit la cer si sa urmaresc de acolo ploaia Perseidelor.

Desigur, mi-ar placea ca pe iarna sa dorm si sa lucrez acolo. Imi place lumina si imi place ideea de aer liber. Apoi, un asemenea loc unde sa lucrez la cartea pe care visez sa o scriu candva sau sa desenez cred ca ar fi extrem de inspirational.

Trecand la extreme, ar trebui desigur sa aiba beci, unde sa fie iarasi, un spatiu pentru stat si pentru lucru si un spatiu de depozitare pentru bauturi si alimente. Aici mi-ar placea sa ma refugiez vara si sa-mi pun in practica ideile muzicale. Imi place hip-hop-ul si cred ca un subsol ar fi locul cel mai potrivit sa-l faci. Nu degeaba se numeste muzica underground.

Mi-ar placea de asemenea sa aiba ferestre mari si luminoase si materialele dinauntru sa fie diverse. Mi-ar placea un parchet inchis la culoare si solid, mai gros si neaparat un semineu, fie el si de forma, poate sa fie electric, nu neaparat cu lemn/gaze. Peretii ar trebui sa fie de culoare deschisa dar nu neaparat albi, poate un bleu sau un crem. As vrea neaparat bucati de lemn negru puse in fiecare colt de camera, de sus pana jos si care sa se combine armonios cu cele puse pe tavan, pe laterale. N-ar strica nici un tavan din scanduri, chiar daca ar fi de forma, nu neaparat functionale.  Neaparat, acestea ar trebui sa fie de culoare inchisa, un maro spre negru, cum sunt stalpii de electricitate din lemn, ceva de genul.

Camerele ar trebui sa fie simplute, fara prea multa mobila. Strictul necesar cu ceva viniluri inramate, pe post de tablouri. Imi place mult grafica veche si mai ales cea de pe vinilurile si posterele vechi, vintage.

Toate aspectele acestea plus niste covoare din alea mitoase de culoare inchisa pe jos i-ar da ceva special acestei case, pentru ca ar fi a mea.

Revenind la discutia initiala, cat ar costa aceasta casa, ce materiale ar fi nevoie, ce instalatii etc? Habar n-am. Nu sunt in domeniu si nu ma pricep. De asta avem insa profesionistii in domeniu cei care lucreaza si traiesc din asa ceva. Ma refer la AIA Proiect, ei te pot ajuta cu un proiect de casa. Poti alege din proiectele lor sau poti opta pentru un proiect facut special pentru tine, ei te pot ghida si te pot ajuta sa-ti aduci visul de pe foaie in realitate.

Eu unul nu renunt la vis, la un moment dat se va intampla. Pana una alta, vorba aia, n-am bani de casa dar un proiect tot imi iau.

Casa ta de vis, cum ar arata?

Sursa imagini: site-ul AIA Proiect.


Articol scris pentru SuperBlog 2017.

Nu-i cea mai valoroasa casa dar va fi a mea (p)
Rate this post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *