O noapte de vis in bucatarie (p)

-Dannn, vino un pic, repede! aud imediat ce intru pe usa restaurantului. Ma striga managerul. N-am nici un chef, abia am ajuns. Oi fi eu bucatar dar nu-mi place sa ma ia lumea ca din oala.

-Da, Mihai, ce ai nevoie? zic eu calm.

-Ia loc, ca trebuie sa discutam ceva foarte important, trebuie sa iasa foarte bine, da? zice el repede.

-Hmmm… treci te rog la subiect, ca nu inteleg nimic, zic eu.

-Pai avem asa, m-a sunat Radu, iubitul Corinei C., azi sarbatoresc doi ani de relatie si vrea ceva special, cu un meniu custom, ok? zise el si ma privi in ochi. Stie ca imi place mult Corina si vrea sa vada cum reactionez.

-Da, super… o sa pregatesc un meniu special dar doar pentru el, te-ai prins? zic eu si-i zambesc stramb.

-Ai innebunit, termina cu glumele, vrei sa ramanem fara stele? Hai, zi-mi la ce te-ai gandit.

-Bineee…. pai o tinem traditional, sunca, toba, lebar, ceapa rosie la aperitiv si tuica fiarta. Mici cu mustar, cartofi prajiti apoi, sarmale si caltabos … e ok asa? zic eu si inchei multumit. Mihai are ochii cat telescopul Hubble si gura cascata.

-Baiiiii, esti nebun? tu o stii pe fata aia cum arata, cum crezi tu ca mananca asa ceva ma? se agita el, din nou.

Asa-i trebuie, ma gandesc eu. Daca ma lasa si pe mine sa ma instalez, sa beau si eu un ceai, ceva, nu mai avea parte de din astea.

-Potoleste-te omule, am glumit. Stiu exact cum o sa arate meniul ca sa-i impresionez.

Daca nu stiai, cina asta e speciala si din alte motive. Stii de ce au venit aici? Pentru ca aici s-a cunoscut. Era prima intalnire, au fost fascinati de mancare si atmosfera si m-au chemat sa ma felicite. I-am cerut Corinei un autograf si am pastrat si bonul asa ca stiu exact ce si-au comandat si putem foarte usor reface meniul, zic eu linistit.

-Ooooo, perfect dar trebuie sa le spunem asta, da? zise Mihai si mai agitat. De data asta este  din cauza entuziasmului.

-Normal ca le spunem si o sa fie o cina light, sa nu pice greu la stomac. Cel putin la ea, nu ma pot eu abtine dar nu-i las timp lui Mihai sa reactioneze.

Vom incepe asa:

Aperitiv: la aperitiv, facem niste rulouri, mai multe variante. Vom pune si rosii si patrunjel cu branza dar si somon afumat si diverse alte combinatii stropite cu niste ulei de canepa.

Fel principal: aici vom merge pe asiatic, Corinei ii plac foarte mult mancarurile asiatice. Ca atare vom avea orez cu pui, gatit la modul chinezesc. Va fi stropit cu lamaie si ulei de in si asezonat cu o salata creata stropita la randul ei cu ulei de in.

Desert: incheiem cu Cannoli, un desert sub forma unui rulou umplut cu ricotta dar si cu vanilie, migdale etc. Si aici punem un pic de ulei dar de nuca de data asta. Punem langa si o cupa de inghetata, e femeie, n-are cum sa refuze inghetata, inchei eu pomelnicul.

-Ulei, ulei, ulei… iar ai stricat-o. De ce sa pui peste tot ulei si de unde faci rost, pana diseara de tot uleiul ala? ma plictiseste Mihai.

– De la Yoda, de acolo fac rost.

-Da, ti le face el cu sabia aia verde? se crede el amuzant.

-Yoda Romania ma, nu Yoda Star Wars. Avem datoria sa le oferim clientilor ce e mai bun, iar uleiurile de care ziceam mai sus sunt sanatoase. Ia fii atent aici, cum sta treaba.

Problema este ca totul se schimba si nici uleiurile nu mai sunt ce erau. Sunt prea rafinate in sensul ca se tot adauga aditivi si tot felul de porcarii. In curand s-ar putea sa bata si fizica si sa se amestece cu apa.

Uleiurile de care vorbeam eu, sunt sanatoase. Uleiul de canepa este de exemplu folosit pentru ca este bogat in aminoacizi, Omega 3, Omega 6, Omega 9 si acizi mono si poli saturati. Are o actiune terapeutica fiind bun pentru afectiuni pulmonare si in cele ale pielii.

Apoi, uleiul de in este bun pentru artrita, colesterol, boli cardiace, diabet samd. Uleiul de nuca, contine vitamina E, vitamina B1, calciu, magneziu, fosfor samd. Este bun pentru creier, caderea parului sistemul imunitar si nu numai.

-Bine, bine si de unde faci rost de ele? insista Mihai.

-Din bucatarie Mihai, raspund eu calm. Ai uitat de presa de ulei YODA HOME PRO?

-Avem noi? de unde am luat-o? se mira el.

– De la magazinul profitstore.ro. Dar repede mai observi schimbarile, o avem deja de un an de zile si chiar tu ai cumparat-o, lovesc eu cu directa de dreapta.

Cu privire la ce e buna, iti explic imediat. Uleiul obtinut cu aceasta presa, este un ulei presat la rece. Asta inseamna ca este un ulei sanatos obtinut simplu, printr-o presa de casa, sa zic asa, totusi puternica, asemanatoare celor industriale din acest punct de vedere.

Are si presetari care iti pot usura munca, pur si simplu pui ingredientele si apesi. Daca nu e pe lista nici o problema, folosesti setarea “mix” si esti done. Rezulta un ulei extra-virgin fiindca temperatura presei este una redusa, mai putin de 40 de grade. Datorita acestui aspect, uleiul va pastra toate acele substante nutritive din semince sau nuci, adica enzime, vitamine, minerale, acizi grasi etc.

Se va pastra de asemenea si mirosul si aroma naturala a uleiului si va potenta astfel gustul mancarurilor preparate. Nu mai zic ca poti obtine ulei din o multime de tipuri de seminte. Ai inteles, Mihai?

-Am inteles, mi s-a parut mie de la o vreme ca e ceva schimbat in mancare, in bine ma refer, zise el mai calm. Cand te apuci de treaba, sa incepem imediat, da?

-Da, da. Pana una alta lasa-ma in pace sa ma pregatesc. Fugi si vorbeste cu clientul si sa nu uiti sa-i zici tot ce ti-am zis. Mancarea e mai buna daca stii cum sa o vinzi.

Sursa imagini: super-blog.eu


Articol scris pentru SuperBlog 2017.

O noapte de vis in bucatarie (p)
4 (80%) 3 votes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *